13. tra 2010.

KREATIVNO RECIKLIRANJE

Malo mašte: Priznanje učenicima iz Broda
Učenici od stare i iznošene odjeće prave unikatne ukrasne tepihe
Učenici s teškoćama u razvoju OŠ Milana Amruša iz Slavonskog Broda projektom “Uz malo mašte do novog tepiha” osvojili su prvo mjesto među 500 škola.

Kako od stare iznošene odjeće napraviti unikatne ukrasne tepihe? Pokazali su to učenici s teškoćama u razvoju iz brodske OŠ Milana Amruša, koji su za svoj projekt “Uz malo mašte do novog tepiha” koji su u konkurenciji više od 500 ekoloških škola osvojili prvo mjesto na natječaju udruge “Lijepa naša”.
– Prije same prijave na natječaj razmišljali smo o tome na koji bismo način mi, kao jedna mala škola, u doba krize i recesije mogli dati svoj doprinos štednji i zaštiti okoliša. Sjetili smo da današnja mladež prilikom kupnje jakni, majica i obuće stalno traži najskuplje modele poznatih proizvođača, jer bez toga nisu u trendu. Tako smo došli na ideju da pokušamo nešto učiniti da se manje novca troši na odjeću – rekla je ravnateljica škole Mirjana Jakovčev.
Akcija je započela prikupljanjem stare odjeće, koja je najprije izrezana u vrpce, potom na tkalačkom stanu pretvorena u tepihe. Od dijela prikupljene odjeće, koja se još može koristiti, uskoro će se u suradnji s krojačkim salonom i etnoumjetnicom Tatjanom Jurišić izrađivati nove odjevne kombinacije.
- Nedavno sam vidio mamu kako baca stara odjeću u smeće. Rekao sam joj da to više ne radi jer se ona može ponovno iskoristiti – rekao je Petar, dok su njegovi kolege Maja, Ana i Jakov u detalje opisivali postupak recikliranja odjeće. Vrijedni brodski osnovnoškolci ovih dana intenzivno rade na posljednjim preinakama, skraćivanju i dodavanju modnih detalja na još uvijek nosivu odjeću, koju će zatim obnovljenu predstaviti na modnoj reviji.

Vedran Balen/VLM
Večernji.hr 13.04.2010.

Nema komentara: